Aflevering 10

In deze aflevering van Het beste paard van stal

ontvangt Nadia in de studio Cunera Rauwerda. Samen met haar tweelingzus runt zij een fokkerij voor IJslandse paarden en Janek Vluggen vertelt over zijn werkzaamheden als paarden-osteopaat en zijn opleidingsinstituut hiervoor. Ook komt er een heel bijzondere gast in de studio…een echte IJslandse hengst! Onze verslaggeefster Anouk kijkt hoe het er aan toe gaat bij een fokkerij voor oer-Hollandse paarden, namelijk het Friese ras en laat zich voorlichten over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van stallenbouw. Paardenarts Bas Schillemans gaat weer op bezoek bij één van zijn patiënten en we zien hoe Kennard Buisman een nieuwe paardentruck in ontvangst neemt die aan de laatste veiligheidseisen voldoet.

Het IJslandse paard

Het IJslandse paard is steeds meer in opkomst in Nederland. Deze paarden zijn makkelijk in hun onderhoud, zijn goed af te richten en hebben een vriendelijk karakter. Cunera Rauwerda runt samen met haar tweelingzus een fokkerij met IJslandse paarden. Behalve zij en haar zus zijn er nog twee vrouwen in dienst van het bedrijf, het wordt dus gerund door alleen maar vrouwen. Cunera vertelt over wat er zo bijzonder is aan deze paarden en wat zij op hun bedrijf doen. En ze is niet alleen gekomen, speciaal voor deze gelegenheid heeft de ze IJslandse hengst Seefur meegenomen. Seefur komt een kijkje nemen ín de studio en vindt het heerlijk, al die aandacht!

Osteopathie

Janek Vluggen is paarden-osteopaat. Hij legt uit wat een paarden-osteopaat doet en hoe hij te werk gaat. Wat voor paarden komen er bij hem en wat zijn de meest voorkomende klachten? In Duitsland heeft hij ‘The Vluggen Institute’ opgericht, een opleidingsinstituut waar beginnende en professionele osteopaten en veterinair opgeleiden opgeleid worden tot eersteklas osteopaten.

Stoeterij Galloper

Onze verslaggeefster Anouk neemt een kijkje bij Stoeterij Galloper waar Friese paarden worden gefokt. Ze krijgt een rondleiding over het bedrijf en komt heel wat te weten over dit bijzondere, Oer-Hollandse ras. Omdat de paarden binnenkort weer hele dagen buiten staan, heeft ze een deken mee genomen die muggen en dazen op afstand houdt.

Stal laat bouwen

Anouk gaat uitzoeken wat er bij komt kijken als je een stal laat bouwen. Wat zijn de laatste ontwikkelingen op bouw- verf- en administratief gebied? Ze laat zich voorlichten door stallenbouwer Fine Oak, glas- en schilderwerkbedrijf Barst en voor het bijhouden van de paarden-administratie heeft Olland nog wat tips voor haar.

Mercedes paardentruck

Kennard Buisman krijgt de sleutels van zijn nieuwe Mercedes paardentruck, die naar de laatste veiligheidseisen is ingericht en speciaal voor hem wordt gespoten en bestickerd. Er staat weer een groot paardentransport naar Spanje gepland en Kennard kan niet wachten tot hij achter het stuur kan kruipen.

Kijkersvraag

Paardenarts Bas Schillemans geeft in de kijkersvraag van deze week antwoord of je je paard ook wat extra vitamine moet toedienen als de R in de maand zit. Hij beveelt een voedingssuplement aan dat extra vitamine bevat.

Juridisch advies van Hippisch advocate

Zoals elke week sluit onze hippische huisadvocaat Meester Gea Stibbe de uitzending af, deze week geeft zij advies op de vraag of je rechten kunt ontlenen als je een paard koopt wat Z1 geclassificeerd is. Dat kan, mits dit zwart op wit op papier staat beschreven. Wat je ook kunt doen, is de sportstanden van het paard opvragen, dit kan met behulp van het levensnummer.

Voor meer informatie klik hier.